Szent füvek

Ha tanulmányozzuk őseink életét, legendáit és gyógyító szokásait, akkor találkozunk szentekről elnevezett növényekkel, melyek hatásait, erejét, gyógyító szereit őseink a természetben keresték. Ez több esetben ahhoz volt kötött, hogy mely évkörben zajlott a növény virágzásának ideje. Ilyenek a Szent-György-napi növények melyek a napéjegyenlőség idején virágoznak, illetve a napforduló ünnepkörrel kapcsolatos János-Iván napkor nyíló füvek.

Ismeri a Szép Magyarország Magazint? | Kattintson ide!

A régebbi kalendáriumokat megfigyelve nemcsak szokások és tapasztalatok sokasága köthető a szentekhez, de ide tartozik a családi gazdaság működéséhez köthető feladatkör is. Ennek része, hogy a gyógynövények nagy részét a két Boldogasszony közötti időszakkor érdemes leszednünk.

Úgynevezett isten-növények, melyek nevükben viselik az Isten szót.

Istenfa – ami a vidámság szimbóluma, füstölőként is használatos, valamint javallott főtt birssel szemgyulladásra.

Isten lova farka – mely tulajdonképpen termesztett növény, gyógyhatása ismert, vizelethajtó és vértisztító, mai ismert neve spárga.

Isten botja – melynek a föld feletti része hasznos és vérproblémákra lehet használni öblítő szerként főzetét.

Isten táskája – szintén vérzésgátló hatású, ismert neve Kisjézus táskája, Pásztortáska, ételekben, levesekben használatos.

Isten alma – ez a galagonya, főzete szívre jótékony hatású, csökkenti a koleszterin lerakódást az érfalban.

További példák: Isten kegyelme, Isten pohárkája, Isten szakálla, Isten cipója, Isten kalapja.

Ugyanígy ismert a Krisztus, Jézus elnevezésből több növény:
Krisztus keze (ricinus), Jézus Krisztus keze, Krisztus tövis, Krisztusfa, Krisztus szem, Krisztus koronafa, Jézus vére, Krisztus virág.

A szentekről külön megemlékeznek a növények elnevezésekor, így pl. a Szent László füve ami gyógyír betegség ellen, és pestis esetén volt használatos. Szent György virág, Szent György saláta, Szent János szőlőcskéje, Szent János füve, Szent János kenyere, a Borbála fű szintén Szent Borbála nevéhez kapcsolható, a Benedekfű Szent Benedekhez a Lukács virág Szent Lukácshoz.

Péter ostora – Szent Péter, Szent Ilona lapu – Szent Ilona, Kristóf fű – Szent Kristóf illetve a Szent István király szegfű, ami tollas szegfű.

Növények között még külön kategóriát képviselnek a biblia-és angyalfüvek valamint az istennőkhöz tartozó növények mint a Vénuszhaj vagy a Jupitervirág.

Természetesen több legenda szól arról hogy melyek a magyarság mitikus növényei, ebből egyik a dió aminek irodalmi adatai igen jelentősek. Több esetben települtek diófa köré eleink, ezeket őrzik elnevezések is: Diós, Diósgyőr, Diósjenő…stb. A növény minden részében gyógyhatású.

Forrás: Temesvári Gabilla: Szent Füvek c. kiadvány

Kolostorkert.lap.hu | Kolostorgyógyászat.lap.hu | Szentek.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreLegfrissebb bejegyzések:
2014-10-28
Kolostor témájú kiadvány csomag karácsonyra
 | részletek
A magyarországi kolostorok iránt érdeklődők számára összeállítottunk egy kolostor témában készült akciós kiadvány csomagot: - Kolostorok Magyarországon látványtérkép - Kolostorok Magyarországon...
2013-11-17
Kolostorok Magyarországon - játékkártya
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió harmadik légifotós kártyájának dobozán a Kolostorok Magyarországon felirat szerepel. Meglévő épületek és az elpusztultak maradványai, valamennyinek saját, ám többnyire...
2013-11-17
Kártyázó atyák
 | részletek
A játékkártyák európai jelenlétéről, terjedésének irányáról gyakran egyházi tilalmakban olvashatunk a XIV-XV. század történeti irodalmában. A főpapok nem csak a híveket, hanem az egyházfikat...
»» minden bejegyzés

Magyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió