Szobrok, építészeti- és díszítő részletek

A remeteséget körülvevő fal középső részén díszes, 1746-os évszámmal ellátott bejárati kapu nyílik, mellette két kis oldalbejáróval.

majk

A süttői vörösmárványból készült félköríves kapu ívén felirat, két oldalpillérén Szent Romuáld, kezében a majki templom modelljével, és apja Boldog Sergius kamalduli remete homokkő szobra látható, alattuk feliratokkal. (A két szobor 30 cm-rel nagyobb, mint a remeteség területén található többi szoboralak.)

A kapu felső részét lezáró íves párkány közepén kereszt, két szélén egy-egy puttó áll, közvetlenül a kapuív feletti részt középen pedig Magyarország domborműves címere díszíti. A főkapu melletti két pilléren egy-egy kőváza látható.
A bal oldali kis kapu felett szobortöredék és kőkereszt, belső oldalán kartusban felirat. A jobb oldali bejárón már csak a felirat látható.

majk

A konventépületet és a remeteséget elválasztó kerítésfal egyik oldalán Szent Gaudentius (rimini szent mártírpüspöke, püspöki ornátusban, karján a mártíromságra utaló pálmaággal) és Boldog Justus (kamalduli szerzetes, feje hiányzik, remeteruhában, csuklyás köpenyben, rózsafüzérrel, éremmel) alakja látható. A szemben lévő oldalon, az északnyugati konventszárny és a 7-es cella közötti kerítésfalat Szent Romuáld (kezében a remeteség modelljével) és Szent Benedek (püspöki ornátusban, könyvvel) figurái díszítik.
A konventépület díszudvarába kovácsoltvas gyalogos- és kocsikapu nyílik.

majkA majki épületek szobrászati dísze a magyarországi barokk szobrászatban is egyedülálló anyagot képvisel. A kerítés egyes szobrain Sartory József pozsonyi szobrász (1763) és a bécsi Bechert József dolgozott, ez utóbbi faragta a kerítés négy nagy szobrát. (?)

A majki épületegyüttesen a fentebb említetteken kívül más művészek is dolgoztak. Mansádor Károly győri festő és aranyozó, Toll Lipót pozsonyi kőfaragó (a díszkapukat, a cellák ajtajait, ablakkereteit és a kápolna faragványait készítette), August Imre pozsonyi aranyozó a cellaházakban és az ebédlőteremben dolgozott 1756-57-ben.

Majk Kamalduli Remeteség
Gondnokság, szállás, információ:
06 34 360971
06 20 9576648
Társblog: Majkkamalduliremeteség.blogter.hu
Légifotó adatbázis


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére



Legfrissebb bejegyzések:
2014-10-28
Kolostor témájú kiadvány csomag karácsonyra
 | részletek
A magyarországi kolostorok iránt érdeklődők számára összeállítottunk egy kolostor témában készült akciós kiadvány csomagot: - Kolostorok Magyarországon látványtérkép - Kolostorok Magyarországon...
2013-11-17
Kolostorok Magyarországon - játékkártya
 | részletek
A Civertan Grafikai Stúdió harmadik légifotós kártyájának dobozán a Kolostorok Magyarországon felirat szerepel. Meglévő épületek és az elpusztultak maradványai, valamennyinek saját, ám többnyire...
2013-11-17
Kártyázó atyák
 | részletek
A játékkártyák európai jelenlétéről, terjedésének irányáról gyakran egyházi tilalmakban olvashatunk a XIV-XV. század történeti irodalmában. A főpapok nem csak a híveket, hanem az egyházfikat...
»» minden bejegyzés

Magyar kolostorok rajzai színes látványtérképen

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen






Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió